10 Eylül 2013 Salı

Manjaro Linux ile bir kaç gün....

Manjaro, kullanıcı dostu ve profesyonel sloganı ile yola çıkan bir linux dağıtımı. Profesyonelliği bence Arch Linux gibi seçkin bir dağıtımı temel alıyor olmasından.
Arch Linux profesyoneller veya linux tutkunları tarafından sıkça tercih edilen linux dağıtımlarından. Ancak eğer benim gibi devamlı insanlara linux anlatıyor ve ne kadar kolay bak al sen de kullan diyorsanız ve bilgisayarınızda arch varsa :D işte bazen durumu anlatmakda zorlanabilirsiniz.

Ubuntu bu bağlamda hayat kurtarıcı. Harika kolaylıkta ve yaygın kullanımı olan bir dağıtım ancak arch profesyonelliğinde ve güncelliğinde ubuntu kolaylığında bir dağıtım arıyorsanız Manjaro biçilmiş kaftan. Unutmadan manjaro da aynen arch gibi yuvarlanan sürüm (rolling release)(böyle mi diyorduk buna? :)).

Grafik yükleyicisi ile hızlıca kuruluyor (512mb ramli centrino işlemcili 2005 yılından kalma bilgisayarıma 15dk gibi bir sürede yüklendi) Paket yöneticisi ise çok kullanışlı.

Ben hızlı ve klasik masaüstü deneyimi yaşamak istediğimden XFCE4 ü tercih ettim masaüstü ortamı olarak. Hızlı, elegant ve kolay :)

Sıradan bir kullanıcı için herşeyi yerli yerinde tutan manjaro, biraz sağı solu kurcalamayı sevenler için ise yeni heyecanlar yaratmıyor değil.

Kendinize farklı bir heyecan farklı bir dağıtım arıyorsanız bi deneyin derim.

Arkası yarın....

4 yorum:

  1. DistroWatch sayfasında kurulum metodu olarak "Text mode" yazıyor.
    Grafiksel kurulum seçeneği var mı? Eğer yoksa bu dağıtım, masaüstü kullanıcıları için hiç bir anlam ifade etmeyecek.

    YanıtlaSil
  2. Distrowatch beni de şaşırttı :) ama grafik kurulum seçeneği var. gayet basit bir arayüzü var ubuntuya benziyor ve bölüm düzenlemeleri için gparted kullanıyor.

    YanıtlaSil
  3. Arch Linux kullanmak için kolay yolllardan birisi de Manjaro, diğeri için ArchBang tavsiyedir. Archbang, Crunchbang ve ucundan değinerek Manjaro hakkında şöyle bir blog yazım var, beklerim: Bu dağıtım ile ilgili şöyle bir yazım var, beklerim

    Bir uyarı: Manjaro bir süre sonra şişiyor ve yavaşlıyor, bu kötü bir deneyim. Sistemi sürekli güncel tutup ayıklamak en iyisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında chackra da güzel ama ben masaüstü ortamları ile özdeşleşmiş dağıtımları sevmiyorum. bi kaç gün tabiiki kısa bir süre değerlendirmek için deneyimlerimi paylaşmaya devam ederim. ama sizin yazıyı göremedim unuttunuz mu eklemeyi linki yoksa blogspot mu filtreliyo acaba?

      Sil